szerető király királyi szerető történelem nő

A magyar királyok nem vetették meg a szép hölgyeket, s noha feleségük egy, szeretőjük akárhány lehetett. Ezek a szeretők vagy ágyasok magas beosztású nemesekkel kötöttek névházasságot, a királytól született gyermekeik pedig komoly társadalmi rangot töltöttek be.

 

A szeretők diszkréten eltitkolt személyek voltak vagy hivatalosan elismert ágyas státuszt viseltek. Magyarország királyai is tartottak ágyast, ágyasokat.

I. András egy Marót nevű faluból származó úrnővel folytatott szerelmi viszonyt, a kapcsolatukból egy György nevű fiú gyermek született. Felesége, Anasztázia, három fiú gyermekkel ajándékozta meg.

IV. László házastársa, Anjou Izabella (Erzsébet) volt, akinek a házassága boldogtalan volt a férje mellett. IV. László a margitszigeti kolostorban tartotta fogva, majd egy év múlva megbánást színlelve szabadon engedte és ígérte, hogy házastársi kötelezettségeit teljesíteni fogja. Ígéretét azonban nem tartotta be, továbbra is léha, csapodár és erkölcstelen életet élt kun származású szeretőivel, Éduával, Köpcseccsel és Mandulával. Gyermeket nem szültek a királynak, ágyas státuszuk a király halálával ért véget.

I. Károly Róbert szeretője Csák Györke lánya, Csák Erzsébet (Guze) volt, akitől született egy fia, aki később Kálmán győri püspök néven lett ismert.

Luxemburgi Zsigmond szeretője Hunyadi Vajk házastársa, Morzsinai Erzsébet volt. Bár Zsigmondnak számos szeretője és szexuális kapcsolata, kalandja volt, igyekeztek azt titkolni, így le sem jegyezték egyetlen ágyasának a nevét sem, kivéve Morzsinai Erzsébetet. Mindenáron cáfolni igyekeztek azonban ezt a kapcsolatot és tagadták, hogy közös gyermekük született volna. Így aztán Hunyadi János származása vitatott. Több elmélet is szájra kapott származásával és születésével kapcsolatban.

1. Morzsinai Erzsébet és Sorba fia Vajk gyermeke.

2. Zsigmond magyar király az apja, az anyja Morzsinai Erzsébet és Vajk csak a nevelőapja volt. Vajk azért kapta a Hunyadi birtokot, mert felvállalta a gyereket.

3. Hunyadi János ízig-vérig magyar és Erdély egykori alvajdájának a fia.

4. Mária magyar királynő volt az anyja és Zsigmond az apja. Mária királyné nyolchónapos terhes volt, amikor egy lovaglás alkalmával leesett a lóról és nyakát törte, vagy megölték. A baba azonban koraszülöttként a világra jött. Azt híresztelték, hogy a királyné és a gyermeke is halott. Aztán azt, hogy mégsem.

A királynét eltemették, a gyermeket meg sem keresztelve odaadták Morzsinai Erzsébetnek Zsigmond király tudtával, aki felnevelte és közben villámgyorsan feleségül ment Vajkhoz. Erre azért volt szükség, mert féltették a csecsemőt az orrgyilkosoktól, így akarták megóvni az életét.

Durazzói László ellenkirály ágyasai N. de Gayette, aki egy lányt szült neki, Durazzói Máriát és egy fiút, Durazzói Rajnold capuai herceget. Másik ágyasa Margareta Marzanó nem szült neki gyermeket.

I. Hunyadi Mátyás szeretője Friedrich von Enzersdorf házastársa, Edelpeck Borbála volt, aki szült neki egy fiút, Corvin Jánost. Első felesége belehalt a szülésbe és a baba sem maradt életben, második házasságából, melyet Aragóniai Beatrixszal kötött, nem született gyermek.

II. Lajos felesége, Habsburg Mária, nem szült gyermeket a királynak, de az ágyasától, Wass Angelithától született egy fia, Wass János.

I. János király királyi ágyasa egy Kardosné nevű nő volt. Kapcsolatukból nem született gyermek. Időskori házassága Jagelló Izabellával azonban egy fiú örökössel áldotta meg, János Zsigmond Istvánnal.

I. (Habsburg) Rudolf sosem nősült meg, mert egy jóslat szerint a fia fogja letaszítani a trónról. Így aztán törvényes gyerekei nem születtek. Viszont, mivel a szexet nem vetette meg, ágyasaitól több gyermeke is világra jött. A vérmes király férfiakkal is folytatott szexuális kapcsolatot. Ágyasai voltak Katharina Strada, aki két fiút szült neki, Eupheima von Rosenthal, egy fiút és egy lányt szült Rudolfnak. Lucia von Neuhaus ágyasról nem tudni, hogy hozott- e világra gyermeket. Volt még egy ismeretlen nevű ágyasa, akinek két lánygyermeket nemzett. Homoszexuális kapcsolata Wolfgang von Runspf udvari kamarással és Philip Langgal volt. Hat gyermekről tudni hivatalosan, de ettől akár több gyermeke is lehetett.

II. Habsburg Mátyás igen későn nősült (54), felesége az unokahúga, Tiroli Anna főhercegnő volt, gyermekük nem született. Ismeretlen nevű ágyasától azonban egy fiúról tudunk, aki Ausztriai Mátyás néven ismert.

Lotharingiai Ferenc német-római császár 15 éves volt, amikor megismerkedett a 10 éves Mária Teréziával és egymásba szerettek. 1736-ban házasodtak össze és a házasságból 16 gyermek született. Egy ágyasáról tudni, aki 1738-tól 1765-ig volt a szeretője, Mária Wilhelmina von Neipperg. A kapcsolatból nem született gyermek.

I. Ferenc József felesége Erzsébet Amália Eugénia bajor hercegnő, 1867-től magyar királyné. 1854. április 24-én házasodtak össze, I. Ferenc 24 éves volt, Erzsébet 17. Házasságukból négy gyermek született. Anna Nahowski 1875-től, Katharina Schratt 1883-tól volt a szeretője, ágyasa. Gyermekeik nem születtek.

A Nőtörténelem facebook oldala