nő történelem harcos nők nőtörténelem

Aki figyelemmel kísérte a Borgiák című filmsorozatot, (vagy jártas a történelemben) annak nem ismeretlen Caterina Sforza alakja. A sorozatban egy hatalma megtartásáért bármire, gyermeke feláldozására is képes, kemény, bosszúszomjas, kegyetlen nőszemély, és a történelmi források szerint a való életben sem volt ez másképp.

 

Gyönyörű volt, és könyörtelen, imádták hívei és gyűlölték ellenségei. Ő volt a reneszánsz hölgyeszmény megtestesítője. 10 éves korában férjhez adták. Nem volt ez furcsa abban az időben, a házasságokat gyerekfejjel megkötötték, de a leány 14 éves koráig nem hálták el. Többnyire. Szóval Caterina férjhez ment Girolamo Riarióhoz, a pápa unokaöccséhez. Az ifjú pár Imolában éldegélt, majd Caterina apja meggyilkolása után Rómába hívta őket a pápa. Itt született meg első gyermekük. Aztán még öt.

Csakhogy Riarió nem az a nemesúr volt, aki hagyta asszonyát tespedni. Caterina 7 hónapos terhesen indult az Angyalvár elfoglalására, míg férje épp Ferrara ellen háborúzott. A konklávé gyorsan kiegyezett velük, Girolamot megerősítették hatalmában Frolí és Imola városában. A városokban az építkezésekhez adókat kellett emelni, így a Riarió által korábban kisemmizett arisztokraták az Orsik vezetésével szövetkeztek az elégedetlen kézművesekkel, földművesekkel.

nő történelem harcos nők nőtörténelem

 1488-ban meggyilkolták Girolamot, palotáját kifosztották, Caterinát és gyermekeit elfogták, Frolí vára azonban továbbra is ellenállt. Caterina azt az ígéretet tette az Orsiknak, hogy hű kapitányát behódolásra bírja, ezért gyermekeit túszul hagyva belovagolt a várba. Ott azonban nem a várnagyot akarta megadásra rábírni, hanem ellenségeit fenyegette meg a várfalról. Amikor az Orsik kilátásba helyezték, hogy kivégzik a gyermekeit, szoknyáját felemelve ordította le a várfalról híres mondását: „Megvan mindenem, tudok más gyermekeket szülni, akik felnőve bosszút állnak értem.” („Ho con me lo strumento per farne degli altri!”) Ludovico herceg serege mentette meg Caterinát szorult helyzetéből, így az asszony könyörtelenül leszámolt ellenségeivel. Minden összeesküvőt börtönbe vettetett, asszonyaikat is elfogatta és börtönbe zártatta, házaikat leromboltatta, értékeiket szétosztotta a köznép fiai között.

Caterina Sforza élete egy ezer oldalas regényt is kitenne, további évei során rengeteg szeretőt, és még két férjet fogyasztott el, (az egyiket meggyilkolták, a másik betegségben halt meg) bosszúból, érdekből számos életet oltott és oltatott ki. Második férje halálának felelősei kínhalállal haltak meg, de nem csak ők, hanem feleségeik, nőrokonaik, gyerekeik is mind. Mint hadvezér kiváló teljesítmény nyújtot, de mint anya...

nő történelem harcos nők nőtörténelem

Ítélkezni nincs jogunk, a körülmények sok mindent befolyásolnak, lehetséges, hogy abban a korban, az ő helyzetében nem tehetett mást. Azonban azok, akik a mai dolgozó, fáradt, mindenütt teljesíteni akaró anyákat nevezik karrieristának, és visszasírják a régmúlt asszonyait, egy pillanatra gondolkodjanak el a középkori nők lelkivilágán. Caterina Sforza viselkedése nem volt kirívó abban az időben.

A Nőtörténelem facebook oldala